Instructie

Hoe gebruik je de nieratlas?

De nieratlas bevat allerlei informatie over nierpatiënten, die worden weergegeven in kaarten en grafieken. Je kunt de informatie zoeken op patiëntgroep, op één van de thema's, op de kaart of via de zoekfunctie (het vergrootglas-icoontje). De grafieken geven informatie weer voor heel Nederland, de kaarten voor provincies of GGD-regio's in Nederland. Met behulp van filters is het mogelijk het resultaat te verfijnen.


Grafieken

Bij de grafieken kun je filteren via de knoppen onder de grafiek: je kunt bijvoorbeeld ook informatie over mannen en vrouwen in een afzonderlijke grafiek weergeven:

Een zwarte knop betekent dat een filter is ingeschakeld. Bij een witte knop is een filter uitgeschakeld.

Via de knop 'meer opties' kun je meer filters instellen en wisselen van (sub)patiëntgroep.


Bij het thema 'kosten' kun je verschillende kosten naast elkaar weergeven in de grafiek met de knop 'vergelijk':

Het is daarna niet mogelijk om nog een filter toe te passen; er worden alleen totalen getoond.


Kleine aantallen

Als aantallen te klein zijn om weer te kunnen geven (er is dan sprake van minder dan tien patiënten), is een grafiek op die plek leeg. Een kaart geeft als resultaat dat aantallen te klein zijn om weer te geven.


Kaarten

Op de kaart wordt informatie getoond met behulp van kleuren. Klik op het i-icoontje bij 'Legenda' om te zien wat de kleuren betekenen. Via de knop 'Meer opties' (aan de rechterkant van het scherm) is het mogelijk om een andere kaart weer te geven:

Voor sommige filtercombinaties is het helaas niet mogelijk om informatie op de kaart te tonen. In die gevallen zijn de aantallen in (vrijwel) alle regio's te klein, dat wil zeggen dat het om minder dan tien patiënten gaat.